Επισκευή κρεμαγιέρας, επισκευή σασμάν

επισκευή δίσκο πλατώ, μετατροπές τιμονιών
Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων

Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων – Μέρος Α’

484 252 Νίκος Φυτίλης

Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων – Μέρος Α’

Πως λειτουργεί & πως να αυξήσετε την διάρκεια ζωής του

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μία βαθύτερη ματιά στον τρόπο λειτουργίας του στάνταρ αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και θα μοιραστούμε μικρά tips για το πως να επεκτείνετε την καλή λειτουργία αλλά και την διάρκεια ζωής του.

Τι είναι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Τι κάνει, και γιατί το χρειαζόμαστε;

Κατ ‘αρχάς, μια μικρή ιστορία.

Τα πρώτα αυτοκίνητα διέθεταν μόνο χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων. Παρόμοια κατ ‘αρχήν σε οχήματα λεβιέ με τα σημερινά, αυτά τα αυτοκίνητα, όπως το Ford Model T, έφεραν δύο ταχύτητες εμπρόσθιας κίνησης και μία όπισθεν, συνδεδεμένα με τον κινητήρα μέσω μιας σειράς πεντάλ. Αλλά, όπως τα αυτοκίνητα γίνονταν μεγαλύτερα και η κυκλοφοριακή κίνηση χειροτέρεψε, οι μηχανικοί άρχισαν να ψάχνουν για έναν τρόπο ούτως ώστε να έχετε το αυτοκίνητο “αυτόματα” να μεταβαίνει από τη μία ταχύτητα στην άλλη.

Οι σχεδιαστές πέρασαν δεκαετίες τελειοποιώντας το σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο άμεσος διάδοχος ήρθε από την Chrysler, που το 1941 εισήγαγε “Fluid Drive” – ένα ημι-αυτόματο κιβώτιο που είχε ακόμα το πεντάλ του συμπλέκτη. Παρόλο που το Fluid Drive επέτρεπε στον οδηγό να ξεκινήσει χωρίς τη χρήση συμπλέκτη και η εκκίνηση γινόταν αυτόματα, θα έπρεπε ακόμη να χρησιμοποιεί το συμπλέκτη για να αλλάξει μεταξύ των “χαμηλών” και “υψηλών” ταχυτήτων.

Η τεχνολογία ήρθε σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή στην αμερικανική ιστορία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, “γεμάτες” με τη νίκη από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δημιουργία ατμού για τη μεταπολεμική έκρηξη, παρήγαγαν ορδές βρεφών και αυτοκινήτων (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά). Σε εκείνα τα αυτοκίνητα έριξαν χιλιάδες αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι το αυτόματο κιβώτιο, με την απλότητα και την ευκολία χρήσης του, πρόσφερε το αυτοκίνητο για τις μάζες, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ, ο οποίος μια γενιά νωρίτερα είχε υποσχεθεί το ιστορικό “ένα αυτοκίνητο σε κάθε γκαράζ και ένα κοτόπουλο σε κάθε κατσαρόλα!” Τουλάχιστον διεύρυνε τις προοπτικές μιας όλο και μεγαλύτερης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, που τροφοδότησε την μεταναστευτική ροή προς τα προάστια, και υποδέχτηκε τις γυναίκες πίσω στην οικονομία, μετά την πολεμική προσπάθεια.

Το αυτόματο κιβώτιο έκανε αυτό, προσφέροντας μία αβασάνιστη αλλαγή ταχυτήτων . Δεν υπάρχει πλέον ο πονοκέφαλος του να βάλει κανείς λάθος ταχύτητα. Τέλος στην απότομη επιβράδυνση ή επιτάχυνση του κινητήρα. Τέλος και στα τακούνια που μπλέκονταν στον συμπλέκτη! Τίποτα από αυτά. Απλά πατήστε γκάζι και φύγετε.

Εντάξει, αρκετά με την ιστορία. Ας ρίξουμε μια ματιά μέσα σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

O μετατροπέας ροπής

Το κλειδί για το σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο είναι ο μετατροπέας ροπής. Παίρνει τη θέση του συμπλέκτη σε ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ένας άμεσος απόγονος του προγενέστερου στοιχείου που ονομαζόταν σύνδεσμος υγρού, ο μετατροπέας ροπής προσφέρει το πλεονέκτημα του πολλαπλασιασμού της δύναμης στροφών που παρέχεται από τον κινητήρα. Είναι συνδεδεμένο με τον κινητήρα με τη βοήθεια μιας μεταλλικής ράβδου είναι γνωστή ως άξονας μετάδοσης (μερικές φορές ονομάζεται και άξονας εισόδου), η οποία προσαρμόζεται δίπλα αλλά δεν αγγίζει το στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα. Επαναλαμβάνω: δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων.

Αντ ‘αυτού, ο κινητήρας κάνει τη μετάδοση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδραυλική σύζευξη.

Σκεφτείτε δύο ηλεκτρικούς ανεμιστήρες σε ένα δωμάτιο. Στοιχίστε τους σε μικρή απόσταση, τον ένα μπροστά από το άλλο, και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση. Τώρα γυρίστε στην πίσω όψη του πίσω ανεμιστήρα. Τι συμβαίνει? Αν έχετε ενεργοποιήσει τον ανεμιστήρα στην υψηλή σκάλα, και αν οι ανεμιστήρες είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους, ο μπροστινός ανεμιστήρας θα αρχίσει να περιστρέφεται επίσης. Με αυτόν τον τρόπο, κάνει ίδιο ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα και επηρεάζει το σύστημα μετάδοσης, με αποτέλεσμα να περιστρέφεται.

Η πανομοιότυπη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ένα μετατροπέα ροπής, με τη διαφορά ότι τη θέση του υγρού μεταφοράς πήρε ο αέρας.

Αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο. Στο εσωτερικό του μετατροπέα ροπής υφίστανται διάφορα εξαρτήματα που βοηθούν να πολλαπλασιάσει τη δύναμη. Πρόκειται για την πτερωτή (ή αντλία), το στρόβιλο, και το στάτορα (ή τον τροχό).

Ένας μετατροπέας ροπής είναι σαν ένα γιγαντιαίο ντόνατ. Η πτερωτή και ο στρόβιλος (οι δύο ανεμιστήρες στο παραπάνω παράδειγμα) αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον μέσα στο στρογγυλό μεταλλικό περίβλημα. Το στροφείο βρίσκεται στην πλευρά του κινητήρα, ο στρόβιλος στην άλλη πλευρά. Και τα δύο αυτά εξαρτήματα έχουν λεπίδες που τραβάνε το υγρό του κιβωτίου ταχυτήτων και να τους αναγκάσει να γυρνάνε.

Όπως ο ένας ανεμιστήρας αρχίζει να γυρίζει, ο άλλος θα γυρίσει επίσης. Μέσω της φυγόκεντρου δύναμη, το υγρό κινείται προς τα έξω των πτερυγίων, όπου ανακατευθύνετε από ένα τρίτο ανεμιστήρα, που ονομάζεται στάτορας, πίσω προς την πλευρά του στροβίλου. Αυτή η συνεχής ροή του ρευστού είναι αυτό που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό της δύναμης.

Και μην ξεχνάτε … Είναι σημαντικό να διατηρούμε το αυτοκίνητο μας πάντα καθαρό!

Μην χάσετε το Μέρος Β’ όπου θα αναλύσουμε το πως να επεκτείνετε την διάρκεια ζωής του αυτόματου κιβωτίου σας!

κρεμαγιέρα αυτοκινήτου

κρεμαγιέρα αυτοκινήτου

484 252 Νίκος Φυτίλης

Κρεμαγιέρα Αυτοκινήτου

Η Ανατομία Της Κρεμαγιέρας (Μέρος 1)

Κρεμαγιέρα Αυτοκινήτου είναι το σύστηματα υποβοήθησης του τιμονιού. Το τιμόνι είναι ένας μηχανισμός που βοηθά τον οδηγό ενός αυτοκινήτου για να διευθύνει το όχημα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα, βασίζονται σε ένα υδραυλικό σύστημα για να βοηθήσουν τη μετατροπή κίνησης στους τροχούς του οχήματος. Είναι ένα τυποποιημένο χαρακτηριστικό σχεδόν σε κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο ή μικρό φορτηγό.

Βασικά εξαρτήματα κρεμαγιέρας

Αντλία κρεμαγιέρας

Η υδραυλική ενέργεια για το σύστημα διεύθυνσης παρέχεται από μια αντλία με περιστροφικό ανεμοδείκτη. Αυτή η αντλία κινείται από τον κινητήρα του αυτοκινήτου μέσω ενός ιμάντα και μιας τροχαλίας. Περιλαμβάνει μια σειρά από αναδιπλούμενα πτερύγια που περιστρέφονται μέσα σε ένα οβάλ θάλαμο.

Καθώς τα πτερύγια περιστρέφονται, τραβούν υδραυλικό υγρό από την γραμμή επιστροφής σε χαμηλή πίεση το μετατρέπουν σε υψηλή πίεση. Η ποσότητα της ροής που παρέχεται από την αντλία εξαρτάται από την ταχύτητα του κινητήρα του αυτοκινήτου. Η αντλία πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να παρέχει επαρκή ροή, όταν ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί. Η αντλία περιέχει μια βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης για να βεβαιωθείτε ότι η πίεση δεν θα πάρει πάρα πολύ υψηλό, ειδικά σε υψηλές στροφές του κινητήρα, όταν τόσο πολύ ρευστό αντλείται.

Περιστροφική βαλβίδα κρεμαγιέρας

Ένα σύστημα υδραυλικού τιμονιού θα πρέπει να βοηθήσει τον οδηγό μόνο όταν αυτός ασκεί δύναμη στο τιμόνι (όπως όταν ξεκινάτε μια στροφή). Όταν ο οδηγός δεν ασκεί δύναμη (όπως κατά την οδήγηση σε ευθεία γραμμή), το σύστημα δεν θα πρέπει να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια. Η συσκευή, η οποία ανιχνεύει τη δύναμη στο τιμόνι ονομάζεται  περιστροφική βαλβίδα.

Το κλειδί για την περιστροφική βαλβίδα είναι μια ράβδος στρέψης. Η ράβδος στρέψης είναι μια λεπτή ράβδος μετάλλου που στρίβει όταν εφαρμόζεται ροπή σε αυτό. Η κορυφή της ράβδου είναι συνδεδεμένη με το τιμόνι, και το κάτω μέρος της ράβδου είναι συνδεδεμένο με το γρανάζι ή ατέρμονα κοχλία (που μεταφέρει την κίνηση στους τροχούς), έτσι ώστε η ποσότητα της ροπής της ράβδου στρέψης να είναι ίση με το ποσό της ροπής στρέψης που ο  οδηγός χρησιμοποιεί για να στρίβουν οι τροχοί.

 

σασμάν

Τι Είναι η Επισκευή Του Σασμάν?

484 252 Νίκος Φυτίλης

Τι Είναι η Επισκευή Του Σασμάν?

Η επισκευή του σασμάν είναι μια σημαντική μηχανική επισκευή η οποία γίνετε στο σύστημα μετάδοσης ενός οχήματος. Ένα σασμάν, το οποίο είναι μέρος της  μηχανής του αυτοκινήτου, αποτελείται από μια σειρά αλληλένδετων μηχανικών μερών που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και με την εκτεταμένη χρήση. Η ανοικοδόμηση του συστήματος μετάδοσης ενός οχήματος αντικαθιστά τα φθαρμένα τμήματα χωρίς την αντικατάσταση ολόκληρου του κιβωτίου ταχυτήτων (σασμάν).

Η σημασία της επισκευής σασμάν.

Η επισκευή του σασμάν είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους επιθυμούν να αποφύγουν να πληρώσουν το σχετικά υψηλό κόστος της αντικατάστασης του φθαρμένου κιβωτίου ταχυτήτων ενός οχήματος με ένα νέο. Τα Ολοκαίνουργια σασμάν, ειδικά στα πιο μοντέρνα, καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων, μπορεί να είναι σχεδόν τόσο ακριβά όσο ένας ολοκαίνουργιος κινητήρας. Πολλοί άνθρωποι, είτε γιατί δε το σηκώνει το πορτοφόλι τους, είτε εκείνοι που απλά επιθυμούν να αποφύγουν την καταβολή ολόκληρης της τιμής για ένα ολοκαίνουργιο σασμάν του αυτοκινήτου τους, θα επιλέξουν την επισκευή του σασμάν. Η επισκευή του σασμάν περιλαμβάνει την αφαίρεση και τον έλεγχο σασμάν του οχήματος, μαζί με την αντικατάσταση ή την ανακαίνιση των φθαρμένων εξαρτημάτων του κιβωτίου ταχυτήτων.

 

Λειτουργία Σασμάν.

Η μετάδοση ισχύος στα οχήματα, δλδ το σασμάν ή αλλιώς κιβώτιο ταχυτήτων, είναι ένα περίπλοκο μηχανικό σύστημα που αποτελείται από μια ποικιλία εξαρτημάτων,  αντλίες, και ρουλεμάν που όλα λειτουργούν σε αρμονία με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη βέλτιστη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων. Η εσπισκευή σασμάν περιλαμβάνει την προσεκτική εξέταση όλων των κύριων τμημάτων της μετάδοσης ισχύος του οχήματος. Μετά από προσεκτική εξέταση, τα μέρη που έχουν υποστεί έντονη φθορά ή καταστραφεί ανεπανόρθωτα αντικαθιστώνται. Μερικές φορές αυτό σημαίνει αντικατάσταση με καινούργια μέρη και ‘αλλες φορές αυτό σημαίνει αντικατάσταση με ένα ανακαινισμένο ή / και επισκευασμένο εξάρτημα. Η λογική στην επισκευή σασμάν είναι η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης ισχύος στο όχημα για μέγιστη λειτουργία και αποτελεσματικότητα, χωρίς να αντικαθίσται κάθε τμήμα του σασμάν ή η ολική αντικατάσταση αυτού.

 

Οφέλη Επισκευής Σασμάν.

Η επιλογή για επισκευή του σασμάν σε αντίθεση με την αντικατάσταση του προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτα απ ‘όλα, η επισκευή σασμάν είναι μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση σε σχέση με ένα νέο κιβώτιο. Σε γενικές γραμμές, μια καλή επισκευή σασμάν θα κοστίσει περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με ένα νέο κιβώτιο. Δεύτερον, μια επισκευή του σασμάν εξοικονομεί χρόνο. Ένα όχημα που υποβάλλεται σε μια επισκευή του κιβωτίου ταχυτήτων, κατά μέσο όρο θα χρειαστεί για να είναι έτοιμο τρεις ή τέσσερις ημέρες στο συνεργείο επισκευής. Ένα όχημα στο οποίο θα τοποθετηθεί ένα νέο κιβώτιο θα είναι συχνά στο περιθώριο πολλές φορές για πάνω από μια εβδομάδα ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα ένα νέο κιβώτιο βρίσκεται σε διαθεσιμότητα ώστε να εγκατασταθεί. Τέλος, μια επισκευή σασμάν αντικαθιστά μόνο τα τμήματα της μετάδοσης ισχύος ενός οχήματος που είναι σοβαρά φθαρμένα ή κατεστραμμένα, εξαλείφοντας έτσι την υπερβολή που προκύπτει από την αντικατάσταση ενός κιβωτίου που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, εκτός από τα σπασμένα ή φθαρμένα εξαρτήματα, με ένα νέο κιβώτιο.

 

Παρανοήσεις.

Πόσο καλή μπορεί να είναι μια επισκευή σασμάν? Τόσο ώστε να αποκαταστήσει την  μετάδοση ισχύος του κινητήρα ενός οχήματος και να είναι λειτουργική και αποτελεσματική? Πόση ζωή μπορεί να έχει ένα επισκευασμένο σαμάν? Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η επισκευή σασμάν δεν είναι μια καλή επιλογή. Αυτό δεν ισχύει. Ένα όχημα που έχει υποστεί επισκευή σασμάν μπορεί να τρέξει τόσο καλά όσο και ένα νέο, να αποδώσει τόσο καλά όσο ένα νέο κιβώτιο γιατί κατά την διαδικασία επισκευής επισκευάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν τα φθαρμένα τμήματα του συστήματος και το υπόλοιπο σασμάν θα εξακολουθήσει  να έχει τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είχε και πριν. Τα τμήματα που υπέστησαν ζημιές ή σοβαρές φθορές αντικαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επισκευής αλλά τα υπόλοιπα μέρη είναι ακόμα στη θέση τους καθαρισμένα και λιπασμένα σα να είναι καινούρια.

Χρόνος Ζωής Επισκευασμένου Σασμάν.

Η επισκευή σασμάν έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την μετάδοση ισχύος ενός οχήματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσεισε κορυφαία αποδοτικότητα και να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια λύση. Ανάλογα με το πόσο λεπτομερή και περιεκτική είναι η επισκευή, ένα όχημα με επισκευασμένο σασμάν μπορεί συχνά να οδηγείται για πολλές χιλιάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα, ακόμη και για όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω επισκευή του κιβωτίου ταχυτήτων. Η ποιότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται, η ικανότητα του μηχανικού που κάνει την επισκευή, όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός επισκευασμένου σασμάν.

 

Η Διαδικασία: Πώς Επιδιορθώνεται Ένα Κιβώτιο Ταχυτήτων.

Η διαδικασία της επισκευής σασμάν είναι αρκετά χρονοβόρα και μεγάλης έντασης εργασία. Οι μηχανικοί πρέπει να αποσυναρμολογήσουν τη το κιβώτιο ταχυτήτων για να ψάξουν για τα προβλήματα και να αντικαταστήσουν τα εξαρτήματα που δεν λειτουργούν σωστά. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το εξάρτημα ή τα εξαρτήματα που προκαλουν την μηχανική βλάβη βρίσκονται και αντικαθίστανται αντί να πρέπει να εγκαταστήσετε ένα νέο κιβώτιο.

 

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ελέγχονται πριν από την επισκευνή ενός σασμάν. Ο πρώτος είναι ίσως ο πιο εύκολος, και σίγουρα ο πιο προσιτός: την αλλαγή του λαδιού του κιβωτίου ταχυτήτων. Η αιτία πολλών προβλημάτων είναι η χαμηλή στάθμη λαδιού στο κιβώτιο ταχυτήτψν ή το υπερβολικά λερωμένο και γεμάτο σκουπίδια σασμάν, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει ελάττωση της οικονομίας καυσίμου του οχήματος. Αυτό προκαλεί την αλλαγή ταχυτήτων να γίνουν αισθητά «άγριες» να «γραντζουνάνε» και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το αυτοκίνητο ενώ θα αλλάζει ταχύτητα να μένει κολλημένο στη νεκρά. Η αλλαγή λαδιού είναι μια πολύ απλή και οικονομική διαδικασία.

Η δύσκολη διαδικασία που απαιτεί γνώση και εξιδείκευση είναι το κατ΄βασμα και λύσιμο του σασμαν. Μετά από μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους συμπεριλαμβανομένης και της δοκιμής οδήγησης του οχήματος και λεπτομερή επιθεώρηση, ο τεχνικός θα αφαιρέσει το σασμάν από το όχημα και θα το αποσυναρμολογήσει. Κάθε εξάρτημα του σασμάν θα  επιθεωρηθεί, θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί αν είναι απαραίτητο ή θα επισκευαστεί. Τα εξαρτήματα, όπως οι χελώνες και οι φλάντζες θα αντικατασταθούν έτσι κι αλλιώς. Εάν το πρόβλημα βρέθηκε και κανένα από τα “σκληρά” εξαρτήματα δεν απαιτούν περαιτέρω επιδιόρθωση, η μονάδα συναρμολογείται και επανεγκαταστάται στον κινητήρα. Μετά από μια άλλη δοκιμαστική οδήγηση για να εξασφαλίσει ο μηχανικός ότιόλα δουλεύουν σωστά, το αυτοκίνητο επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του.