Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων – Μέρος Α’

Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων
484 252 Νίκος Φυτίλης

Αυτόματο Κιβώτιο Ταχυτήτων – Μέρος Α’

Πως λειτουργεί & πως να αυξήσετε την διάρκεια ζωής του

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μία βαθύτερη ματιά στον τρόπο λειτουργίας του στάνταρ αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και θα μοιραστούμε μικρά tips για το πως να επεκτείνετε την καλή λειτουργία αλλά και την διάρκεια ζωής του.

Τι είναι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Τι κάνει, και γιατί το χρειαζόμαστε;

Κατ ‘αρχάς, μια μικρή ιστορία.

Τα πρώτα αυτοκίνητα διέθεταν μόνο χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων. Παρόμοια κατ ‘αρχήν σε οχήματα λεβιέ με τα σημερινά, αυτά τα αυτοκίνητα, όπως το Ford Model T, έφεραν δύο ταχύτητες εμπρόσθιας κίνησης και μία όπισθεν, συνδεδεμένα με τον κινητήρα μέσω μιας σειράς πεντάλ. Αλλά, όπως τα αυτοκίνητα γίνονταν μεγαλύτερα και η κυκλοφοριακή κίνηση χειροτέρεψε, οι μηχανικοί άρχισαν να ψάχνουν για έναν τρόπο ούτως ώστε να έχετε το αυτοκίνητο “αυτόματα” να μεταβαίνει από τη μία ταχύτητα στην άλλη.

Οι σχεδιαστές πέρασαν δεκαετίες τελειοποιώντας το σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο άμεσος διάδοχος ήρθε από την Chrysler, που το 1941 εισήγαγε “Fluid Drive” – ένα ημι-αυτόματο κιβώτιο που είχε ακόμα το πεντάλ του συμπλέκτη. Παρόλο που το Fluid Drive επέτρεπε στον οδηγό να ξεκινήσει χωρίς τη χρήση συμπλέκτη και η εκκίνηση γινόταν αυτόματα, θα έπρεπε ακόμη να χρησιμοποιεί το συμπλέκτη για να αλλάξει μεταξύ των “χαμηλών” και “υψηλών” ταχυτήτων.

Η τεχνολογία ήρθε σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή στην αμερικανική ιστορία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, “γεμάτες” με τη νίκη από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δημιουργία ατμού για τη μεταπολεμική έκρηξη, παρήγαγαν ορδές βρεφών και αυτοκινήτων (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά). Σε εκείνα τα αυτοκίνητα έριξαν χιλιάδες αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι το αυτόματο κιβώτιο, με την απλότητα και την ευκολία χρήσης του, πρόσφερε το αυτοκίνητο για τις μάζες, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ, ο οποίος μια γενιά νωρίτερα είχε υποσχεθεί το ιστορικό “ένα αυτοκίνητο σε κάθε γκαράζ και ένα κοτόπουλο σε κάθε κατσαρόλα!” Τουλάχιστον διεύρυνε τις προοπτικές μιας όλο και μεγαλύτερης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, που τροφοδότησε την μεταναστευτική ροή προς τα προάστια, και υποδέχτηκε τις γυναίκες πίσω στην οικονομία, μετά την πολεμική προσπάθεια.

Το αυτόματο κιβώτιο έκανε αυτό, προσφέροντας μία αβασάνιστη αλλαγή ταχυτήτων . Δεν υπάρχει πλέον ο πονοκέφαλος του να βάλει κανείς λάθος ταχύτητα. Τέλος στην απότομη επιβράδυνση ή επιτάχυνση του κινητήρα. Τέλος και στα τακούνια που μπλέκονταν στον συμπλέκτη! Τίποτα από αυτά. Απλά πατήστε γκάζι και φύγετε.

Εντάξει, αρκετά με την ιστορία. Ας ρίξουμε μια ματιά μέσα σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

O μετατροπέας ροπής

Το κλειδί για το σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο είναι ο μετατροπέας ροπής. Παίρνει τη θέση του συμπλέκτη σε ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ένας άμεσος απόγονος του προγενέστερου στοιχείου που ονομαζόταν σύνδεσμος υγρού, ο μετατροπέας ροπής προσφέρει το πλεονέκτημα του πολλαπλασιασμού της δύναμης στροφών που παρέχεται από τον κινητήρα. Είναι συνδεδεμένο με τον κινητήρα με τη βοήθεια μιας μεταλλικής ράβδου είναι γνωστή ως άξονας μετάδοσης (μερικές φορές ονομάζεται και άξονας εισόδου), η οποία προσαρμόζεται δίπλα αλλά δεν αγγίζει το στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα. Επαναλαμβάνω: δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων.

Αντ ‘αυτού, ο κινητήρας κάνει τη μετάδοση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδραυλική σύζευξη.

Σκεφτείτε δύο ηλεκτρικούς ανεμιστήρες σε ένα δωμάτιο. Στοιχίστε τους σε μικρή απόσταση, τον ένα μπροστά από το άλλο, και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση. Τώρα γυρίστε στην πίσω όψη του πίσω ανεμιστήρα. Τι συμβαίνει? Αν έχετε ενεργοποιήσει τον ανεμιστήρα στην υψηλή σκάλα, και αν οι ανεμιστήρες είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους, ο μπροστινός ανεμιστήρας θα αρχίσει να περιστρέφεται επίσης. Με αυτόν τον τρόπο, κάνει ίδιο ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα και επηρεάζει το σύστημα μετάδοσης, με αποτέλεσμα να περιστρέφεται.

Η πανομοιότυπη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ένα μετατροπέα ροπής, με τη διαφορά ότι τη θέση του υγρού μεταφοράς πήρε ο αέρας.

Αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο. Στο εσωτερικό του μετατροπέα ροπής υφίστανται διάφορα εξαρτήματα που βοηθούν να πολλαπλασιάσει τη δύναμη. Πρόκειται για την πτερωτή (ή αντλία), το στρόβιλο, και το στάτορα (ή τον τροχό).

Ένας μετατροπέας ροπής είναι σαν ένα γιγαντιαίο ντόνατ. Η πτερωτή και ο στρόβιλος (οι δύο ανεμιστήρες στο παραπάνω παράδειγμα) αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον μέσα στο στρογγυλό μεταλλικό περίβλημα. Το στροφείο βρίσκεται στην πλευρά του κινητήρα, ο στρόβιλος στην άλλη πλευρά. Και τα δύο αυτά εξαρτήματα έχουν λεπίδες που τραβάνε το υγρό του κιβωτίου ταχυτήτων και να τους αναγκάσει να γυρνάνε.

Όπως ο ένας ανεμιστήρας αρχίζει να γυρίζει, ο άλλος θα γυρίσει επίσης. Μέσω της φυγόκεντρου δύναμη, το υγρό κινείται προς τα έξω των πτερυγίων, όπου ανακατευθύνετε από ένα τρίτο ανεμιστήρα, που ονομάζεται στάτορας, πίσω προς την πλευρά του στροβίλου. Αυτή η συνεχής ροή του ρευστού είναι αυτό που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό της δύναμης.

Και μην ξεχνάτε … Είναι σημαντικό να διατηρούμε το αυτοκίνητο μας πάντα καθαρό!

Μην χάσετε το Μέρος Β’ όπου θα αναλύσουμε το πως να επεκτείνετε την διάρκεια ζωής του αυτόματου κιβωτίου σας!

Author

Νίκος Φυτίλης

All stories by: Νίκος Φυτίλης

Leave a Reply

Your email address will not be published.